- Det er vigtigt at tæven er tryg og ikke stresset, når tiden for hvalpefødslen nærmer sig. Det kan dog være lidt af en udfordring, når det handler om en tæve, der hentes fra et hjemmemiljø til opdrætteren og havner i et nyt miljø med en ny hundeflok, siger Sandra Tellström.

Vigtigt at tæven føler sig tryg i tiden op til fødslen

I tiden op til fødslen er det vigtigt at tæven føler sig tryg. Hvis tæven har høje niveauer af stresshormoner i tiden op til fødslen, kan det have uønskede konsekvenser. Studier har vist, at et forhøjet niveau af stresshormoner i den prænatale periode, gør at hvalpene fødes med et højere niveau af kortisol og højre stressberedskab i kroppen. Det kan resultere i stressfølsomme individer.

En utryg tæve har desuden tendens til at bruge mindre tid med hvalpene. Den tid tæven bruger med hvalpene, har vist sig at have direkte indflydelse på hvalpens evne til at håndtere følelser og muligheden for at få et balanceret følelsesliv som voksen.

Stressede tæver kan give hvalpe problemer senere i livet

Problemer der opstår som følge af en stresset tæve, viser sig sjældent i hvalpekassen, men langt senere i hundens liv. Ofte bliver det først tydeligt, når hvalpen bliver unghund og møder større udfordringer.

- Det er måske ikke helt oplagt at trække en parallel; men når den unge hund gør kraftigt udfald i snoren, knurrer af sine ejere eller har en stressproblematik, spiller det formodentligt en stor og afgørende rolle, at dens mor var stresset og utryg da hun havde hvalpe. Det er noget vi som opdrættere bør tage meget mere alvorligt, siger Sandra Tellström.

Hvordan skaber man gode forudsætninger?

En god ide er at undgå unødig stress hos tæven og fokusere på relationen mellem udstationeringstæven og opdrætter. Som opdrætter er det altid bedst at vælge et udstationeringshjem så tæt på eget hjem som muligt, så man kan se tæven ofte. Det er også en fordel, da man som opdrætter lettere kan vurdere tævens temperament og egenskaber, set ud fra et avlsperspektiv.

Men selvom man har en udstationeringstæve, som geografisk befinder sig langt væk, er der meget du kan gøre for at fordybe relationen inden den forestående fødsel. Herved kan du skabe gode forudsætninger for både tæven og hvalpenes start på livet.

- Flyt tæven hjem til dig i god tid. Min anbefaling er gerne mindst 5-6 uger før fødslen, siger Sandra Tellström.

Fra uge fem i drægtigheden bliver hvalpene påvirkede af tævens stressniveauer og hvis tæven allerede der har haft mulighed for at etablere sig og ”lande” hos dig, er det en fordel.

Tips og råd når udstationeringstæven flytter ind

Massage

Ved respektfuld berøring kan man både knytte bånd og udløse endorfiner og oxytocin hos den drægtige tæve.

Tag rigeligt med tæpper med fra tævens hjem

Fyld hvalpekassen og dit hjem med tæpper, som er fyldt med den velkendte duft fra tævens eget hjem.

Feromoner

Der findes en del tryghedsskabende ”diffusers”. Køb et par stykker og sæt dem i stikkontakterne i nærheden af hvor tæven opholder sig. Adaptil indeholder for eksempel tryghedsferomoner, som hjælper hunde i alle aldre betydeligt med at mindske stressniveauet, så hunden hurtigere kan slappe af.

Giv korte, daglige og langsomme gåture

Bevægelse er vigtig for tæven, selv under drægtighedens sidste dage. Det holder hendes system i gang og fremmer en sund fødsel. Det bliver desuden en stund for dig og tæven, hvor I kan omgås hinanden uforstyrret i naturen.

 

Skribent: Sandra Tellström, opdrætter og hundepsykolog
Kennel White Ukioq
Hundsteg